Hlavnými úlohami tráviacej sústavy je mechanické alebo chemické spracovanie potravy, vstrebávanie živín z nej a následne vylúčenie jej zvyškov z tela von. Počas metabolizmu sa jednotlivé živiny stávajú súčasťou krvného a lymfatického systému. Tráviaci systém je dlhý 8-9 metrov a začína v ústach, pokračuje tráviacou trubicou a konečnú fázu zaisťuje systém čriev, ktorý ústi do konečníka.
Jednotlivé časti tráviaceho systému:
Dutina ústna
Čisto anatomicky začína samotný proces trávenia v našich ústach dostatočným rozhryznutím a premiešaním so slinami.
Ústna dutina sa skladá:
• Zuby
Zuby majú za úlohu mechanicky rozomlieť potravu na kašu. Aby telo dokázalo udržať zuby zdravé a mohli plniť svoju funkciu, potrebuje k tomu dostatok vápnika, fosforu a vitamínu D.
• Jazyk
Jazyk je orgán, ktorý možno nazvať svalom. Chuťové poháriky nám pomáhajú vnímať chuť jedla – predtým sa predpokladalo, že sladkú chuť spoznáme na špičke, slanú na okrajoch, horkú uprostred zadnej časti a kyslú na krajoch a na stredu – posledné výskumy hovoria, že jednotlivé chute môžeme cítiť na rôznych častiach jazyka, teda že každý chuťový pohárik obsahuje všetky základné typy chutí.
Chuť je úzko prepojená s ďalším zmyslom – čuchom. Nielenže čuch je dôležitý pre vnímanie chuti, ale prepoje nás s limbickým – emočným systémom – viac v časti o emočných odtlačkoch na konci kapitoly.
• Slinné žľazy
Už podľa názvu je vidieť, že sa jedná o žľazy, ktoré vylučujú sliny. Sliny spojujú potravu a okrem vody obsahujú tiež tráviace enzýmy, najmä ptyalín, ktorý je dôležitý v pre proces trávenia a rozklad látok a tiež pre svoje alkalické vlastnosti – riadne prepojenie potravy so slinami je dôležité nielen pre prípravu k ďalšej fáze trávenia, ale aj pre neutralizáciu kyselín. Sliny nám tiež čistí zuby a mineralizujú ich sklovinu.
Tráviaca trubica
Tráviaca trubica sa skladá z niekoľkých častí:
• Hltan
Tráviaci a dýchací sústava majú spoločnú časť a tou je práve hltan. Je to tiež tzv. prechod medzi dutinou ústnou, pažerákom a hrtanom. Potrava, ktorú prehltneme, prechádza k epiglotise, ktorý sa pri každom súste zavrie a tým tiež zamedzí prístup do hrtana. V prípade opaku by sa mohlo stať, že sa udusíte.
• Pažerák
Pažerák si môžte predstaviť ako 25-30 cm trubicu, ktorej hlavnou úlohou je postúpiť potravu do žalúdka.
Príznaky problémov s pažerákom:
• pálenie záhy
• čkanie
• bolesť hrdla
• dočasná strata hlasu
• hernie
• reflexné choroby pašeráka
• Žalúdok
Potom, čo potrava prešla predchádzajúcim procesom, sa dostala až do žalúdka, kde sa začne chemicky tráviť, čo znamená rozkladať a štiepiť. Žalúdok väčšinou dokončuje svoju činnosť a uvoľňuje tráveninu do 4-5 hodín od jej prijatia.
Dysfunkcia žalúdka:
• nadúvanie
• nevoľnosť
• kŕče hladkého svalstva
• ospalosť a únava po jedle
• plynatosť s vaječným zápachom
• páchnuci dych
• pomalé alebo naopak zrýchlené trávenie
• pálenie záhy
• vredy
Príčiny žalúdočných ťažkostí
Žalúdočné ťažkosti sa týkajú mnohých ľudí a príčin je veľké množstvo. Medzi tie, ktoré na funkciu žalúdka majú najväčší vplyv patria:
• nevhodné stravovanie (najmä príliš tuku a umelé prísady)
• fajčenie a alkohol
• stres, psychické napätie, nervozita
• celkovo vnútorné napätie spôsobené rôznymi emóciami strachu, úzkosti, tlaku (na výkon, nedostatok času…)
Pomocné orgány tráviacej sústavy
• Slinivka brušná čiže pankreas
Trávenina sa zo žalúdka posúva po 4-5 hodinách ďalej a ďalším dôležitým orgánom je žľaza zvaná pankreas čiže slinivka, ktorá vytvára tráviace šťavy obsahujúce enzýmy rozkladajúce bielkoviny, tuky a sacharidy. Produkciou bikarbonátu sodného neutralizuje kyslosť natrávenej potravy a chráni steny celého tráviaceho traktu.
Príznaky zníženej funkcie pankreasu:
• problémy s krvným cukrom
• zvýšená tvorba sekrétov ovplyvňujúce hormóny
• znížená produkcia enzýmov – pomalšie posúvanie natrávenej potravy do tenkého čreva (môžeme po fyzickej stránke pociťovať ako bolesť alebo tlak v oblasti žalúdka)
• alergia
• nedostatočné vstrebávanie živín zapríčinené prekyslením organizmu
• chronická únava
• Pečeň
Nevyhnutným tráviacim orgánom je pečeň. Pečeň rieši nedostatok cukrov v tele, hospodári s tukmi, dokážu tuky rozkladať aj tvoriť, je rezervoár niektorých minerálov, tvorí žlč a látky potrebné pre zrážanie krvi, udržuje stálu hladinu bielkovín v tele a mnoho ďalšieho. Súčasne je najdôležitejším detoxikačným centrom tela.
Pečeň je orgán, ktorý u mnohých ľudí značne preťažený (bez ohľadu na výsledky “pečeňových testov”, ktoré sa môžu pohybovať v “norme” aj v prípade, že pečeň fungujú pod 30%), zároveň je to orgán veľmi dôležitý – čistí krv od toxických látok. Očistou a regeneráciou pečene priaznivo ovplyvníte všetky funkcie pečene, vrátane detoxikačné, ktorá zaisťuje čistotu krvného obehu. A práve krvný obeh má veľký vplyv na fungovanie dôležitého koordinačného a komunikačného systému – nervového (len mozog spotrebuje až 20% celkového objemu krvi).
Prejavy preťaženie pečene:
• infekcie
• hepatitída
• zvýšený cholesterol
• prekyslenie organizmu
• problémy s váhou (nadváha, nízka váha)
• očné ťažkosti
• problémy s pigmentom
• hnačka aj zápcha
• znížená imunita
• hypoglykémie
• strata sexuálnej chuti
• anémia
• rozšírené cievy na tvári
• povlak na jazyku
• Žlčník
Žlčník koncentruje žlč, ktorá sa uvoľňuje počas trávenia. Žlč neobsahuje tráviace enzýmy. Stimuluje peristaltiku čriev, má vplyv na spracovanie tukov a aktivuje v žalúdku pepsín. Ak dôjde k nerovnováhe žlčovodov, môže sa žlč dostať priamo do krvného obehu – žltačka.
Prejavy problémov so žlčníkom:
• bolesti v brušnej oblasti – najmä vpravo hore
• pálenie záhy
• žltačka
• žlčové kamene
• strata chuti do jedla
• neschopnosť byť v pokoji
• častý hnev, rozčúlenie
Črevný systém
Neoddeliteľnou súčasťou tráviaceho sústavy je aj črevný systém, ktorému sa budeme ešte venovať v jednej extra kapitole, takže teraz len krátko:
• Tenké črevo
Proces trávenie potravy sa dokončuje v tenkom čreve, kde dochádza k ďalšiemu chemickému spracovaniu a najmä a vstrebávajú živín. Časti tenkého čreva sú: dvanástnik, lačník a bedrovník.
Tenké črevo a symptómy jeho dysfunkciou:
• nevoľnosť, bolesť brucha
• nadváha a ťažké znižovanie váhy, v chronickom prípade naopak strata hmotnosti a neschopnosť pribrať
• kŕče v oblasti panvy
• Hrubé črevo
K zahusťovanie potravy dochádza v hrubom čreve, v ktorom už neprebieha trávenie, ale potrava odchádza z tela von v podobe stolice. Stolica obsahuje nestrávené zvyšky potravy, žlč a ďalšie sekréty vzniknuté počas procesu trávenia. Hrubé črevo sa rozdeľuje na slepé črevo, tračník a konečník.
Príznaky preťaženého hrubého čreva:
• plynatosť
• kŕče v oblasti panvy
• bolesť hlavy
• bolesti chrbta
• hemoroidy
• infekcie
• tuhá stolica